Overzicht

Van onze bovenste buren mocht ik vanuit hun balkon foto’s komen maken van de veranderingen die er momenteel in onze buurt plaatsvinden. Er wordt namelijk fanatiek gebouwd. Het middendeel van het plandeel Berlaer lag jarenlang onbebouwd maar nu lijkt het wel alsof minister Hugo de Jonge bij ons begonnen is met zijn miljoen woningen. Een vogelvluchtperspectief geeft het beste beeld van al het gedoe. Eerst maar eens een panorama.

Vanuit Villa Spaendonck kijken we in westelijke richting. De bomen op de achtergrond omzoomen de Aarle-Rixtelseweg.

De plattegrond hieronder biedt een overzicht. Rechts op de kaart loopt de Zuid-Willemsvaart en daar vinden we ook Villa Spaendonck. De pijl geeft de kijkrichting van de foto’s aan. Noordelijk van Berlaer ligt Golfbaan Overbrug, zuidelijk het oudere deel van de wijk Zwanenbeemd. Links op de kaart loopt de Aarle-Rixtelse weg met woningen die er meestal ook al wat langer staan. Midden in Berlaer ligt een moerassig elzenbosje dat hier groen is ingekleurd. Het Verliefd Laantje loopt van de Aarle-Rixtelse weg naar “de Knaal”. De Zoete Kers slingert door de wijk met haar aftakkingen, Ruwe Berk, Zomereik en Suikeresdoorn.

De nieuwbouwwijk Groene Loper bestaat uit drie delen: Ruischenberg, dat niet op deze kaart staat en parallel loopt aan het kanaal, Berlaer en Arberg, op de kaart wit tussen de al bestaande bebouwing.

Villa Spaendonck ligt in Arberg, net als Villa de Wit, Karelstein en de woningen aan de Zoete Kers 9 tot en met 29, die heel mooi langs het Verliefd Laantje liggen. Het zijn 10 vrijstaande villa’s en de schitterende Villa Berlaer.

Op de achtergrond zijn de huizen te zien die aan het Verliefd Laantje grenzen. Helemaal rechts een deel van Villa Berlaer.

De bouwactiviteiten vinden dus plaats in het centrale deel van de wijk. Hier liggen de ‘Kavels met Grandeur’. De kavels aan het Verliefd Laantje bieden slechts ‘Allure’. Verschil moet er zijn. Recht tegenover Villa Spaendonck liggen 7 kavels en op vijf daarvan wordt driftig gewerkt. Onze directe overbuurman op de hoek van de Zomereik is net begonnen met de grondwerkzaamheden. Zijn achterbuurman in de bocht van de Zoete Kers is al bezig aan de afwerking. Op de foto hierboven is het huis goed te zien. tegen Kerst moet het klaar zijn.

De twee huizen daarnaast worden door de toekomstige bewoners grotendeels zelf gebouwd dus dat vordert wat langzamer. Zij hebben de begane grond klaar. Het huis dáárachter krijgt een prachtige rieten kap.

Ook daarachter, op de hoek van de Zoete Kers en de Zomereik wordt gebouwd. daar zijn twee huizen in aanbouw en verderop in de Zomereik nog eens twee. De ene bouwplaats is goed te zien op de foto hieronder. Schuin daarachter ligt Zomereik 8 die al af lijkt maar daar zijn ze bezig met de afwerking.

Aan dat deel van de Zomereik staan al tien jaar drie villa’s die dus eindelijk gezelschap krijgen. Ook hebben ze inmiddels al een achterbuurman en er komen er binnenkort nog twee bij.

Zomer eik 12 (rechts) en Zoete kers 32 (links) hebben inmiddels achterburen.
Het huis is klaar en aan de tuin wordt gewerkt. Daarnaast zit de fundering al in de grond en weer daarnaast zijn de bouwers al aan de kap bezig. Dat is echter niet te zien op de foto.

Op de foto hierboven is te zien dat de kavel er tegenover al omheind is. Pas geleden is de grond schoongemaakt en is er grind gestort voor de zware voertuigen die er binnenkort materialen komen brengen. Er staan al twee bouwketen dus het zal niet lang meer duren of ze gaan daar beginnen.

Deze kavel is dubbel zo groot als de anderen, zo’n 2200 m². het hoofdgebouw komt in de linkerhoek bij de kruising Zoete Kers en Zomereik.

Op de foto hieronder drie pioniers van de wijk. Deze huizen staan er al meer dan 10 jaar.

Plaats een reactie

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑