impressie_villa_speandocnk

Villa Spaendonck telt 7 appartementen en ligt in het deelplan Berlaer waar door de gemeente Helmond – om samenhang te creëren – voor de losse woningen de Engelse landhuisstijl is voorgeschreven.

De website van Berlaer omschrijft het als volgt:
Het gerenommeerde Helmondse architectenbureau Van de Ven Architekten tekende voor het ontwerp. De villa is ontworpen naar de fraaie, Engelse landhuisstijl. Deze aansprekende stijl kenmerkt zich onder andere door hoge kappen, schoorstenen als silhouetbepalende elementen en de toepassing van erkers en dakkapellen.”

De architect (bureau Van de Ven in Helmond) heeft overigens ook inspiratie gevonden in de majestueuze villa aan het begin van de Aarle-Rixtelseweg, nummer 14. Deze is in 1928 door architect Andries de Maaker ontworpen met een landhuis aan de Vecht als voorbeeld. Op meerdere sites echter wordt Johan Wilhelm Hanrath genoemd als architekt.
Hanrath (1867 – 1932) heeft in het Villapark in Eindhoven vele prachtige huizen getekend in opdracht van de firma Philips. Deze waren bedoeld voor het hogere personeel. De verbouwing van het kasteel van Helmond in 1922 geschiedde onder leiding van Hanrath.

Villa Hanrath Aarle Rixtelseweg 14 Helmond
Aarle Rixtelseweg 14 te Helmond.

Villa Spaendonck is genoemd naar de Amsterdamse architect August van Spaendonck. De connectie met Helmond is dat Van Spaendonck in 1914 van de textielfabrikant Piet de Wit opdracht kreeg een grandioos huis te ontwerpen in de Warande in Helmond. Dit werd het Peapark (afkorting van Piet en Anna, zijn vrouw). Tragisch genoeg ging Piet failliet en zijn huis werd geveild, gekocht voor een tiende van de bouwprijs en gesloopt! Nu ligt hier het dierenpark Warande.

PEA-park van Piet de Wit 1920

De appartementen in Villa Spaendonck liggen rug aan rug, gespiegeld, tegenover elkaar. Twee op de begane grond en vier daarboven. Daar weer bovenop ligt een penthouse dat dus eigenlijk twee appartementen groot is maar gedeeltelijk onder schuine dakkanten ligt. In totaal zijn er dus 7 appartementen. De plattegrond is te zien op de pagina ‘Ons appartement’.

Appartementen 1, 3 en 5 liggen met het gezicht naar het oorspronkelijke tracé van de Zuid-Willemsvaart, waarvan het nieuwe tracé tegenwoordig met een grote boog oostelijk om Helmond heen gaat. Het deel door de stad wordt daarom niet meer gebruikt voor de beroepsvaart. Vlakbij ligt Sluis 7 die kort geleden is gerestaureerd.

Sluis 7

Appartementen 2, 4 en 6 liggen naar het plandeel Berlaer gekeerd. Terwijl onze buren in de ochtendzon kunnen ontbijten, kunnen wij dus hopelijk genieten van mooie zonsondergangen. De geluksvogels in het penthouse kunnen beide maar die hebben dan ook meer moeten betalen.

Villa Spaendonck wordt anderhalve meter opgetild door de parkeergarage waarin 14 auto’s een plekje kunnen vinden en waarin we allemaal een flinke berging hebben. Die parkeergarage is dus half ingegraven en ons terras ligt 1,40 meter boven het maaiveld.
Dat wordt dus een klimmetje naar de voordeur die gesitueerd is aan de noordkant van het gebouw. Aan de zuidkant ligt de hellingbaan naar de garage en daar is ook een ruimte voor de vuilnisbakken. Ons is al beloofd dat de mensen van de reinigingsdienst de bakken beneden komen legen dus we hoeven er niet mee de helling op.

Ga naar de pagina over ons appartement.