Locatie

Groene Loper

Villa Spaendonck ligt in het plan Berlaer. Dit is een onderdeel van het nieuwe uitbreidingsplan De Groene Loper. Dit plan ligt parallel aan de Zuid-Willemsvaart. De Groene Loper bestaat uit twee delen: Ruischenberg en Berlaer.

De Groene Loper plattegrond

Pas geleden kwam ik er achter dat dat helemaal niet juist is! Er zijn 3 delen. Ik baseerde me op bovenstaand kaartje maar in een bestemmingsplan uit 2015, las ik dat het gebied Berlaer bestaat uit twee delen: het deel met individuele bouwkavels dat Berlaer heet en een deel dat Arberg genoemd wordt. Dat deel ligt langs het Verliefd Laantje en de Kanaaldijk Noord-West.

Dit kaartje heb ik geleend van de website van het plan Groene Loper. Hieronder een detailkaart van het deelplan Berlaer.

Kaart Berlaer 3

De Groene Loper begint aan de Julianalaan en strekt zich langs het kanaal uit naar het noorden tot aan de golfbaan Overbrug. En dan zijn we al bijna aan de gemeentegrens met Aarle Rixtel (dat overigens tegenwoordig behoort tot de gemeente Laarbeek).
Villa Spaendonck bevindt zich op een soort uitstulping in een waterpartij die het plan Berlaer scheidt van de Kanaaldijk Noord-West. Aan de andere kant van dat watertje ligt de oude villa Karelstein.
Er zijn serieuze plannen om in de ‘achtertuin’ van Karelstein nog een appartementencomplex te bouwen: .Villa de Wit.

Straatnamen

De straatnamen in Berlaer zijn wel een beetje apart! Er was al een Verliefd Laantje. Ik snap niet hoe een laantje verliefd kan zijn maar vind het wel poëtisch. De straten zijn naar bomen genoemd maar wel met een bijzondere draai. Zo komen wij te wonen aan de Zoete Kers. Er is ook een Zomereik, een Ruwe Berk en een Suikeresdoorn.
In het beeldkwaliteitplan dat de gemeente Helmond heeft opgesteld, wordt het vrije-kaveldeel van het plan Berlaer “Het Bos” genoemd. De straatnamen zijn dus wel toepasselijk.
In dat plan staat precies omschreven wat de Engelse landhuisstijl inhoudt, dus waar de bouw van de huizen aan moet voldoen. Hoewel Villa Spaendonck net buiten dat “Bos” ligt, voldoet de bouwstijl helemaal aan de gestelde eisen.

Download hier het Beeldkwaliteitplan Het Bos.

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑