De half-ondergrondse parkeerlaag is afgesloten. Vanaf de eerste week van mei 2017 werken de mannen van Van Bussel aan de eerste woonlaag. Het dek van de parkeerkelder moet natuurlijk nog worden afgewerkt. Er wordt beton op de platen die er nu liggen gestort en daarbovenop een afwerklaag. En daarna gaat het de hoogte in!

16 Villa Spaendonck bouwput 25 april 2017 (7)
Precies op de plek waar nu een houten leuning staat, komt in een later stadium onze terrasmuur.

Omdat ik in het onderwijs werk, ben ik vrij op 5 mei. Bevrijdingsdag is nog niet voor iedereen een vrije dag. Op de bouwplaats van Villa Spaendonck werd gewoon doorgewerkt.
Ik miste jammer genoeg wel een kraan in werking. Toen ik aankwam was de chauffeur net bezig zijn wagen weer rijklaar te maken. Hij had ‘wat ijzer’ op zijn plek getakeld. Het was de bewapening voor de vloer van de begane grond.
Grappig detail: de chauffeur dacht dat er slechts 1 huis werd gebouwd en vroeg aan mij of ik daar kwam te wonen. Dat streelde mijn ego natuurlijk maar ik heb hem heel eerlijk verteld dat er zeven appartementen worden gebouwd.

Een flink deel ervan ligt al op zijn plaats. De betonvlechters zijn flink aan de slag geweest deze week. Te zien op de foto’s hieronder.

Op 30 april was de bekisting voor de dikke balk nog leeg, vandaag ligt de bewapening er in. De betonvlechters waren bezig met het vlechtwerk op de vlakke delen.

Er was ook nog een ander bedrijf aan het werk. Een vader en zoon uit Mierlo legden tussen het vlechtwerk de leidingen waar de electriciteitsdraden doorheen gaan lopen die  de parkeerkelder van stroom gaan voorzien. Soms moet je daarvoor op je buik op het ijzer gaan liggen.
17 Villa Spaendonck bouwput 5 mei 2017 (37)
Als kleine jongens deden we een bijna een moord voor die buizen. Daar kon je van die pijltjes mee afschieten!
Ik neem aan dat de cijfers op de rechtopstaande buizen aangeven naar welk appartement ze gaan. Ik heb even met de vader staan praten, aardige, bedachtzame man. Hij bleek in de gelukkige omstandigheid te zijn geweest om zijn bedrijf over te kunnen doen aan zijn zoon. Nu springt hij zo nu en dan nog bij. Er is veel werk en personeel is moeilijk te krijgen. Hieronder gaat hij nog als een jonge vent de ladder op.

Weer een week verder: 6 mei 2017. Opnieuw een rolschaatsbaan. De vloer van de begane grond is gestort en al het werk van de nijvere mannen hierboven is voor lange tijd onzichtbaar geworden.

21 Villa Spaendonck 10 mei 2017 (1)
Deze prachtige overzichtsfoto is gemaakt door medekoper Jacky van Melis.

Die prachtige gladde vloer werd echter onmiddellijk het uitgangspunt van de volgende fase. Vier dagen later zag het er zo uit:

Het gehele oppervlak ligt vol materialen. Stempels, bouwblokken voor de binnenmuren, kisten en de kraan om de kalkzandsteenblokken op hun plek te hijsen.

Panorama 14 mei 2017
Panorama van zondag 14 mei 2017.

Op zaterdag 20 mei lag de bouwplaats er rustig bij onder (soms) een schraal zonnetje en soms dreigende wolkenpartijen.

Panorama 20 mei 2017
Panorama van zaterdag 20 mei 2017.

Maar wat een verschil met vorige week. In vijf werkdagen zijn de binnenmuren geplaatst en de stempels voor het plafond van de begane grond. Waar we afgelopen zondag nog een aarzelend begin zagen, is deze verdieping nu al zowat klaar.
Nu denk ik wel dat dit alleen de dragende binnenmuren zijn. De niet-dragende tussenwanden liggen nog te wachten in de vorm van Ytongblokken, helemaal rechts op de foto.

De contouren van het huis zijn nu goed zichtbaar geworden. De grote vierkante, onderste blok is de parkeerkelder, daarop wordt het eigenlijke huis gebouwd. Dat is kleiner in oppervlakte en de ruimte rondom wordt het terras van de woningen op de bagane grond. Nu nog niet zichtbaar, zijn de balkons boven het midden van het terras.

Op beide foto’s hierboven een doorkijkje door het midden van het pand. Hier komen de overdekte gedeelten van de terrassen, links die van ons en rechts die van onze buren. In de ruimte die nu nog is opengelaten komen de woonkamers, bergingen en badkamers. Op de plattegrond, elders op deze site, is dat goed te zien.
De stempels voor de verdiepingsvloer staan al in het gelid. Ik vermoed dat de vloer volgende week al wordt gelegd. De tussenmuren die er nu nog niet staan, zullen later nog wel worden opgemetseld. Aangezien de blokken al geleverd zijn, zal dat wel niet meer lang duren.

23 Villa Spaendonck 20 mei 2017 (25)
Hier liggen de toekomstige tussenwandjes al te wachten.

Op maandag 22 mei kreeg ik onderstaande foto’s toegestuurd van Nanda en Mark Bakker.

Ons plafond werd gelegd. Mark was vrij en heeft die dag nog een paar foto’s gemaakt toen het karwei was geklaard. Zie hieronder.

Omdat Carmen op 22 mei jarig is en wij met ons gezin die avond in de Lindehof  in Nuenen zaten te genieten van Soenil Bahadoers goddelijke creaties, kon ik pas de volgende dag gaan kijken.

Panorama 23 mei 2017
Panorama westgevel op 23 mei 2017.

In deze week viel Hemelvaart dus er werd maar drie dagen gewerkt. Toen we op zondag 28 mei weer naar Helmond togen, was er dan ook niet veel nieuws te zien. Maar wat wel te zien was verraadde veel bouwactiviteiten in de komende week. Er was een enorme hoeveelheid stenen aangeleverd, de bekisting voor het storten van de verdiepingsvloer was aangebracht en de leidingen voor de elektriciteitsdraden staken al door het plafond.

Panorama 28 mei 2017
Panorama zuidgevel 28 mei 2017.

Vrijdag 2 juni was een warme dag. Toen we aankwamen op de bouw werd juist de vloer van de eerste verdieping gestort. Een vrachtwagen met een betonmolen was gekoppeld aan een grote kraan en op het gebouw zelf waren drie mannen bezig het beton goed te verdelen. Nu heeft de conciërge van mijn school dat in een vorig leven ook veel gedaan en van hem weet ik dat dit geen gemakkelijk werk is. Zeker degene die de stortbuis bedient heeft het zwaar.

27 Villa Spaendonck 2 juni 2017 (1)
Al het beton voor de verdiepingsvloer is gestort.

Aan voorman Erik, die  even later de ladder afkwam was dat wel te zien. Hij zat helemaal onder de cementspetters en aan zijn hoofd was goed te zien dat dit werk op een hete vrijdagmiddag je niet in de koude kleren gaat zitten.
Toch had zijn goede humeur daar niet onder geleden. Hij trok zijn laarzen uit en zijn werkschoenen weer aan en ging meteen weer aan de slag.

Panorama 2 juni 2017 1
Klus geklaard.

Intussen waren de chauffeurs van de vrachtwagens alweer hun wagens aan het schoonspuiten. De cementmolen vertrok maar de kraan van Nooijen Betonpompen moest eerst nog even ingevouwen worden. Dat duurt nog geen 5 minuten. Zie hieronder.

Aan het gebouw zelf was vanaf de weg niet zoveel meer te zien dan vorige week. Aan de zuidgevel zijn twee balkonnetjes aangebracht. De appartementen op de eerste en tweede verdieping aan de kant van de Zoete Kers hebben hun balkon aan de keuken. Hun buren aan de kanaalkant hebben een balkon aan de slaapkamer.

27 Villa Spaendonck 2 juni 2017 (14)
Op deze foto zijn de balkons goed te zien.
Panorama 2 juni 2017 2
Panorama 2 juni 2017.

Naar volgende pagina.