Panorama 20 juli 2017
Panorama 20 juli 2017

De vloerplaten van de derde verdieping zijn gelegd op 3 juli 2017. Daarna is er uiteraard weer de nodige wapening aangebracht, de leidingen en is het beton gestort. Toen dat was uitgehard kon worden begonnen aan de opbouw van het penthouse op de derde verdieping.
Toen Carmen en ik op 20 juli gingen kijken, viel ons echter het metselwerk op de begane grond het meest op.

Twee metselaars waren bezig met de terrasmuur. Ik kreeg uitgebreid uitleg over het verloop van het metselwerk, onder andere over de plaatsing van natuurstenen spekbanden. Dat zijn horizontale lagen van stenen met een andere kleur. Heel mooi te zien bijvoorbeeld in de St. Petrusbasiliek in Oirschot. in Villa Spaendonck worden de banden van natuursteen en liggen al klaar op ons terras.

Maar goed, van de werkzaamheden op de derde verdieping was niet veel te zien vanaf de begane grond. We gaan nu de bouwvak in – en ik heb zelf ook vakantie – zodat ik veel tijd heb om dit blog wat aan te vullen. Daar heb ik de afgelopen weken weinig tijd voor gehad vanwege de verhuizing. Op 1 augustus is de overdracht van ons huis in Nuenen aan de nieuwe bewoners en Carmen en ik gaan een half jaar in Eindhoven wonen.

Panorama 12 augustus 2017
Panorama 12 augustus 2017

Toch nog een verrassing tijdens de bouwvak! In de appgroep van Villa Spaendonck verschenen onverwacht foto’s van activiteiten op de bouwplaats. Er bleken voorbereidingen te zijn getroffen voor de plaatsing van de dekvloeren van het dak. Het toekomstige penthouse staat vol met stempels. Daarop worden, zo leerde ons de nieuwsbrief van Van Bussel,  in de eerste week na de bouwvak de dekvloeren gelegd en vervolgens het dak gestort. Op de plaatjes is het niet goed te zien maar het gebouw krijgt een behoorlijk groot plat dak dat niet te zien is vanaf de begane grond. Op dat dak komen ruim 40 zonnepanelen. Die kunnen natuurlijk niet voorzien in de totale electriciteitsbehoefte van de appartementen maar alle beetjes helpen.

Dan hebben de bouwers een belangrijk moment in het proces bereikt want dan is de ruwe kern van het gebouw af. Daarna kunnen de pannen er op, de binnen- en buitenmuren worden opgemetseld en de ramen worden geplaatst.
Als ik het gebouw zie, zeker nu in opgeruimde bouwvakstaat, krijg ik het plezierige gevoel dat we de fase van afwerking van het gebouw bereikt hebben. Na de voorbereidingen en de ruwbouw zijn we zo’n beetje op de helft van de bouwtijd en gaan we aftellen naar de voltooiing.

Twee van onze toekomstige buren plaatsten woensdag 23 augustus nieuwe foto’s op de Spaendonckapp. Daarop zijn interessante ontwikkelingen te zien op de derde verdieping. Aan de hijskraan hangt een enorm stalen gebint dat zal worden vastgemaakt op de vloer van de derde verdieping. Het stalen geraamte ondersteunt zowel het platte als het schuine dak. Bovenstaande foto is hierin niet zo duidelijk want het lijkt erop dat de dekplaten in het midden alleen gedragen worden door de stempels die er tijdens de bouwvak waren geplaatst. Toch meen ik op andere foto’s te zien dat de platen in het stalen geraamte liggen.

Maar goed, het dak ligt er op zoals de uitvoerder voor de bouwvak al had beloofd.

Panorama 24 augustus 2017
Panorama 24 augustus 2017

Gisteren dus een hoop spektakel met die enorme kraan. Vandaag lag de bouw er rustig bij. Twee medewerkers van Van Bussel waren op het dak bezig met de onderwapening. Ze kwamen naar beneden en namen alle tijd om ons van alles uit te leggen over de voortgang van de bouw. Heel vriendelijk. Ik weet daarom nu hoe dat de dakplaten in de stalen balken komen te hangen. Beetje ingewikkeld om dat hier te beschrijven dus ik kan goed begrijpen dat het gisteren een spannende klus is geweest.

Deze en volgende week wordt het dak verder afgewerkt. In de tussentijd gaan de metselaars verder met hun werk aan de buitenkant. Eerst worden de terrasmuurtjes afgewerkt en daarna gaan ze omhoog en verdwijnt Villa Spaendonck een tijdje achter steigers.
Overigens ontbreekt er nog steeds een, niet onbelangrijk, onderdeel van het gebouw. Of eigenlijk, vier onderdelen, namelijk de balkons van de appartementen op de eerste en tweede verdieping. Die krijgen een eigen ondersteuning en het aanbrengen daarvan is in de tijd wat naar achteren geschoven. Van Bussel wil die klus in één dag klaren en omdat twee van de vier betonplaten (van 4 x 6 meter) over het gebouw heen getild moeten worden, gebeurt dat met een kraan van monsterachtige afmetingen. Alleen al voor de ballast van de kraan komt er een aparte vrachtwagen mee!
Dat moet ik zien natuurlijk maar in het onderwijs kun je niet zomaar een snipperdag opnemen. Dus ik moet Van Bussel zover zien te krijgen dat ze het doen op een vrijdag. Leraren op gevorderde leeftijd worden een beetje ontzien, zodoende heb ik de vrijdagen vrij. En ik heb al zoveel vakantie, denkt U nu.
Ja dat klopt. Maar daar staat tegenover dat de aannemer met mijn vrije dag  geen rekening zal houden.

Panorama 1 september 2017 (2)
Panorama 1 september 2017

Zo te zien weinig verandering deze week. Maar schijn bedriegt. Het is van beneden af niet te zien maar vandaag is het dak gestort. Ik kwam natuurlijk weer net te laat om daar getuige van te zijn. Gelukkig heeft Marcel van Kemenade, voorman op de bouw, foto’s gemaakt die ik hier mag publiceren. Op die foto’s is te zien hoe de kraan zich ontvouwt om het beton naar boven te pompen. Er ligt 24 kuub op. In de vloeren daaronder 52 kuub en in het dak van de garage meer  dan 100 kuub. 1 Kuub beton weegt ongeveer 2300 kg. In het beton van het dak ligt ook nog eens 2000 kg aan bewapening. Kortom, we zullen niet wegwaaien.

Ook de metselaars zijn deze week weer aan de slag gegaan. Ze waren bezig aan de muur van de parkeerlaag. Onder ons terras is al zichtbaar hoe die wand er uit komt te zien.

Tenslotte is er in de afgelopen week een hoop materiaal uit de parkeerkelder gehaald. Allerlei steunbalken, stempels en ander spul dat in de komende maanden niet meer nodig zal zijn. De cementsilo is verplaatst naar de noordkant van het gebouw en de provisorische opgang die de bouwvakkers gebruiken om op het terras te komen staat nu bij de toekomstige hoofdingang.
Serie 40 1 september 2017 (11)
De bovenste etage staat vol met een woud van kromme stokken. Daar had ik me al eerder over verbaasd maar nu weet ik waar ze voor dienen. Er zijn altijd naden, kieren en uitsparingen waar het beton tijdens het storten doorheen kan sijpelen. Om dat te voorkomen worden er planken bevestigd onder die openingen. die planken worden ondersteund en vastgezet met dunne – en dus buigzame – planken. En dat is wat we zien.