31 Villa Spaendonck 23 juni 2017 (1)

Zo! De vloer van de tweede verdieping is gestort dus ik kan beginnen met een nieuwe pagina. Het is 23 juni en we hebben nog 5 weken te gaan tot de bouwvak. Hoe zal Villa Spaendonck er op 1 augustus uitzien?
Vandaag was het overigens voor mij niet zo spannend want de foto’s verschillen maar weinig van die van een week geleden. In de afgelopen week is de vloer gestort en die moet drogen dus is er niet veel activiteit op de bouwplaats. En van beneden af is er sowieso weinig te zien van alles wat daarboven gebeurt. Ik heb met dus vooral bezig gehouden met enkele details die ik op een andere bladzijde van dit blog uitgebreider wil bespreken.
Wat wel meteen opviel, waren de gele, houten balken die tegen de gevel waren gemonteerd. Ik vermoed dat dit valt onder de voorbereidingen voor het metselen van het zogenaamde buitenblad maar omdat ik geen deskundige ben, houd ik een slag om de arm.


Verrassing!

Zaterdagavond 1 juli 2017. De tweede helft van het jaar begon somber en regenachtig maar ’s avonds brak de zon door en Villa Spaendonck-in-aanbouw baadde in de avondzon. Een voorproefje van hoe wij over een jaar op ons terras zullen zitten.

Panorama 1 juli 2017
Panorama 1 juli 2017

Zo weinig als er vorige week aan ontwikkelingen te zien was, zo verrassender was het nu. Niet alleen was er weer een hele nieuwe verdieping te zien – in één week geplaatst – maar enkele details verraadden wat er waarschijnlijk al snel gaat gebeuren.

Op ons terras bleken twee stapels metselstenen te liggen, en elders nog meer. Aan de andere kant van het gebouw lag een grote hoeveelheid isolatiemateriaal. Dat kan niet anders betekenen, dan dat er binnenkort gemetseld gaat worden.

De firma Engels is gevestigd in Panningen en heeft ook een productiefaciliteit in Oeffelt. Dat vind ik wel leuk want de familie van mijn grootvader van moederskant komt van het land van Cuijk.
De voorschriften van de gemeente Helmond, zoals omschreven in het Beeldkwaliteitsplan, zijn duidelijk: “De gevels dienen te bestaan uit bruine kleuren metselwerk. De kleur bruin kan van roodbruin tot paarsbruin variëren.” Op de foto hierboven is te zien dat we ons daar keurig aan houden.

Op bovenstaande foto’s wordt duidelijk hoe onze architect de in het Beeldkwaliteitsplan vereiste geleding vorm heeft gegeven. Het appartement op de begane grond heeft openslaande tuindeuren in de keuken. Daarboven is alleen een raam te zien en daarboven lijkt zelfs het raam te ontbreken. Ook lijkt het alsof de bouwers daar hun werk niet helemaal hebben afgemaakt.
32 Villa Spaendonck 1 juli 2017 (17a)
Wat daarachter zit, is dat op die hoogte een deel van het dak al wordt  voorbereid. Hoe dat er uit gaat zien, toont onderstaande tekening.
IMG_5258a
Op deze tekening is ook de ingang van de parkeergarage te zien, daarboven de begane grond, waarvan wij dus de linkerkant gaan bewonen en daarboven eenzelfde verdieping. Het appartement aan de kanaalkant van de tweede verdieping heeft dus op de plaats van de keuken al een stukje dak. Overigens betekent dat niet dat de keuken daardoor kleiner wordt want het schuine gedeelte begint een stukje buiten de muur.

Ik verwacht dat de vloerplaten van de derde verdieping de komende week al worden gelegd. Daarna is er zo’n anderhalve week weer weinig te zien vanwege het storten van de vloer, waarna de mannen van Van Bussel aan de bovenste laag gaan beginnen.
En wie weet gaan deze week ook de metselaars beginnen aan het buitenblad (zoals dat zo mooi heet in het vakjargon).
Panorama 2 1 juli 2017
Om bovenstaande foto te maken, ben ik zonder toestemming te vragen,  kavel 36 opgelopen. Is nog te koop voor een schijntje.

Kavel te koop
De kavel kost € 878.787,- maar dan heb je 2252 vierkante meter en … je woont tegenover Villa Spaendonck.

Zoals verwacht zijn afgelopen maandag de vloerplaten van de derde verdieping gelegd. Mijn enthousiaste appgenoten stuurden foto’s op.

En inderdaad kwamen de metselaars opdraven voor hun eerste stukje muur.

Op vrijdagavond ben ik poolshoogte gaan nemen. eerst maar eens een nieuw panorama:

Panorama 7 juli 2017
Panorama 7 juli 2017.

Er was weer het nodige te ontdekken. Allereerst  de enorme hoeveelheid stenen die op de panoramafoto goed te zien zijn. Dat zijn niet de stenen die ik vorige week liet zien. Dit zijn de stenen voor de hogere verdiepingen. Die worden namelijk gekeimd. Dit is een tamelijk onalledaags woord dat nogal gekunsteld overkomt. Dat is het ook: de procedure is genoemd naar de Duitser A.W. Keim die het proces heeft uitgevonden.

Keimen is het afwerken van bijvoorbeeld beton en metselwerk met een mineraalverf (silicaatverf) die zich zeer goed hecht met de ondergrond en zeer dampopen is waardoor de verf niet gaat bladderen.  Keimverf heeft een matte kalkachtige uitstraling.

Keimen is dus niet helemaal hetzelfde als schilderen. Hoe ons gebouw er uiteindelijk gekeimt/gekeimd (?) komt uit te zien, toont de fraaie ‘artist impression‘ op de voorpagina van de verkoopfolder.

Op de foto boven liggen de stenen broederlijk naast elkaar.  Op de onderste foto’s is te zien dat er al een begin is gemaakt met het buitenblad. Het isolatiemateriaal is natuurlijk ook al geplaatst.
Na vijf lagen is er een zwarte flap te zien. De cementlaag waarop gemetseld wordt, is namelijk het dak van de parkeerkelder. Daarbovenop komt nog een constructie die de terrastegels gaat dragen. En die zijn ook weer een paar centimeter dik dus het oppervlak komt ter hoogte van de flap te liggen.

Lees verder op de derde verdieping.